MISIR, 4.300 YAŞINDAKİ BİR MEZARI GÜN IŞIĞINA ÇIKARIYOR

pınar Discussion started by pınar 14 years ago
SAKKARA-MISIR (Chinadaily)

Mısırlı Arkeolojistler, bu kazı alanında çok daha geniş bir mezarlığı ortaya çıkarmak için çalışmalara başlanabileceğini söyleyerek, Kahire yakınındaki Sakkara bölgesinin kadim gömütleri içinde, canlı renkli duvar resimleri ile gün yüzü görmemiş bir çift mezarı, ilk kez bu Perşembe günü ortaya çıkardılar.

“Mezar, burada iki İnsanı, Kraliyet yazıcılarının başı olarak hizmet eden bir baba ve oğulu dile getirmek için, renkli boyamalı iki adet taklit kapıyı ihtiva ediyor.” Diye söyledi, Sakkarada üst düzey bir arkeolojist olan Abdel-Kakim Karar.

Ve, “Taklit kapıların renkleri, sanki dün boyanmış gibi taze” dedi muhabirlere dönerek.

“Oğul Khonsunun lahiti eski zamanda soyulurken, baba Shendwasın lahitini nem tahrip etmiş” dedi.
Yanısıra, babanın taklit kapısı üzerine, Firavunlar içinde 90 yılla en uzun saltanat süresine sahip olduğuna inanılan Firavun II.Pepinin ismi kazınmıştı.Çifte mezardaki yazı, Piramitlerin yaşı olarak da bilinen, Eski Krallığın gerilemeye başlamasını işaretleyen 6.Hanedan zamanına tarihlenmektedir.

Mısır Eski Eserler şefi Zahi Hawass, yeni bulguların, “şaşırtıcı renkleri” nedeniyle “ Eski Krallıkta daha önce hiç keşfedilmemiş, en alışılmadık mezarlar” olduğunu ve “Şayet bu alan kazılırsa, kadim Mısırın en geniş gömütlerinin ortaya çıkabileceğini” söyledi.

Taklit kapıların üzerindeki boyama, Piramit yapılarında kullanılan malzemenin teminini gözleme ve kontrol yetkisinden sorumlu, “ özel yetkili denetleyici” ve Kraliyet yazıcıları olarak, Khonsu ve Shendwası tanımlamaktadır.

Adak veya akit masasının önündeki Khonsunun boyamaları olan taklit kapı ile, yüzeyden babanın mezarına geçit kenarından da oğulun mezarına doğru tek bir şaft, hava bacası uzanmaktadır.

Hawass, kireç taşından ve insan eliyle yapılıp eğilerek biçim verilen bir avuç dolusu eseri ve küçük bir dikilitaşı işaret etti.Böyle Dikilitaşlar sıklıkla, 5. ve 6. Hanedanlar zamanında, Güneş Tanrısı Ra’ya büyük saygılarını göstermek için ölü ile birlikte gömülürdü.”Bu eserler , 18 metre derinlikteki gömü şaftının sonunda bulunmuştu, fakat biz onu kapattık” dedi Hawass habercilere.

Karar, üç yıl önce başlatılan kazılardan bu yana gün ışığına çıkarılan 6 mezarın, Eski Krallığın son dönemlerine ait olarak tarihlendiğini söyledi.Beş hafta önce de çifte mezarın işi başlamıştı.
Bu mezarlar, Romalılar zamanından geçip, Mısırın erken dönem tarihinden gelen mezarları da kapsayan bu geniş gömü alanıyla kuşatılan Kral Djoserin basamaklı Piramidinin, bu Sakkaranın en ünlü piramidinin tam batısında uzanır.

http://www.chinadaily.com.cn/world/2010-07/09/content_10086140.htm

Çn: Süleyman Kaya

Resim Notu: 8.Temmuz.2010 tarihinde bulunan ve Eski Krallığa yazıcı ve hesap tutucuların başı olarak hizmet eden ve kutsal bir adak veya ahit masası önünde oturan bir baba oğulun, bir taklit kapı üzerinde resmedilmesinden oluşan bu mezarlar, Mısırda, Kahire yakınlarındaki Sakkara bölgesindedir.