pınar Discussion started by pınar 14 years ago

HİPNOZ DENEYİMİ

       Hipnoz bir uyku hali değildir. Ama uyanıklık da değildir. Sabah çalar saatin sesiyle uyandığınızda yataktan kalkmak istemediğiniz o gevşemişlik halidir. Yorganı başımızdan aşırıp, kendimizle baş başa kaldığımız sakin, rahat ve huzurlu bir andır. Hipnozu oluştururken bazı indüksiyon teknikleri kullanırız. Bu her hipnozitöre göre değişebilir.

       Hipnoz esnasında gevşemiş, sakin ve huzurluyken koltukta oturan bedenimizi hisseder, dışardan gelen sesleri de duyarsınız. Hipnozdayken hareket edebilir, esneyebilir, hapşırabilirsiniz. Hipnoz seansında çeşitli imgelemler kullanarak kişinin kendisini mutlu ve huzurlu hissettiği bir yerde olması sağlanır. Örneğin bir deniz kıyısı, sanki gerçekten ordaymış gibi, orayı hayal edip hissetmeniz telkin edilerek; denizin kokusunu ve denizin sesini duymanız sağlanır. (Bazı insanlar görsel bazıları işitsel bazıları da kinestetiktir.) Çeşitli imgelemlerle kendini son derece rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir anda, daha sonra kendinizi bu derece rahat ve huzurlu hissetmek istediğinizde kullanmakı için otohipnoz işareti verilir. Günlük yaşamınızda daha mutlu ve huzurlu olmanızı sağlayacak telkinlerle rahatlamış ve gevşemiş olarak göz kapaklarınızı açabileceğiniz söylendiğinde, özgür iradeniz ile istediğiniz zaman hipnozdan çıkabilirsiniz.



 

İlk hipnoz deneyiminde kişi daha çok hafif hipnoz halindedir. Sonraki her seansta gittikçe derin hipnoza girme alışkanlığını kazanır. Her kişinin hipnoz deneyimi birbirinden farklı olabilir.