Related discussions

pınar Discussion started by pınar 14 years ago

Duruşların uygulanması beş aşamada gerçekleşmektedir:
1. Duruşa hazırlık
2. Duruşa giriş
3. Duruşta kalma
4. Duruştan çıkış
5. Gevşeme ve inceleme.

1. Duruşa hazırlık
Asana seçilmekte ve önce zihinde yapılmaktadır. Asana zihinde yapılırken beden ve kaslar hareketlerin yapılmasına hazır kılınmaktadır. Ayni anda birkaç derin nefes alıp vererek bedenin tüm kasları gevşetilmelidir. Derin nefes hem kasları gevşetmekte hem de bedende duruşun yapılması için gereken enerjiyi depolamaktadır.

2. Duruşa giriş
Nefes alış verişleri hareketlerle senkronize edilmelidir. Hareketler yavaş ve bilinçli olmalıdır. Yavaş ve bilinçli hareketler bedene sakinleştirici ve yenileyici bir etki göstermektedir. Hareketler yapılırken kaslar lüzumsuz kasılmamalıdır, çünkü kasılan kas zor esnemektedir. Uygulama zamanı kaslar gevşekse, beden kolaylıkla gereken şekli bulur. Eger geçit duruşun uygulanması zor geliyorsa o duruşta kalın ve bir süre sonra bedeniniz yeterince geliştikte ve geçit duruşu rahat bir şekilde yapıldıkta son pozisyona doğru ilerleyin. Acele etmeyin; geçit duruşlarının doğru ve rahat yapılması son pozisyonunun doğru uygulanmasına yardım etmektedir.

3. Duruşta kalma
Bu aşama her ne kadar pasif görünürse, bedende önemli işlemler gerçekleşmekte ve kaslar esnemektedir. Esneyen kaslara odaklanarak nefes verirken kaslar gevşetilmelidir. Bu şekilde gevşetilen kaslar daha iyi esnemektedir. Böylece kaslar zorladarak değil, düşünce, nefes ve gevşetme vasiyesiyle esnetilmelidir. Duruşu uyguladıkta bedeninizi gözlemleyin. Gereksiz tüm kas gerilimlerini ve gerginlikleri kaldırın. Burundan normal nefes alıp vererek kitapta gösterilen bölgelere odaklanın. Bu hareketsizlikte rahat kalabilincede kadar kalın. Simetrik şekilde yapılan duruşlarda, yani bir sağ birde sol taraftan uygulamalarda, her tarafta yapılan duruşta eşit zaman kalınmalıdır. Bu şekilde, bedendeki eşitsizlikler dengelenmekte ve giderilmetedir. Duruşta kalma esnasında bir rahatsızlık ya da bir ağrı ortaya çıkarsa, derhal uygulamanı bırakın.

4. Duruştan çıkış
Duruşta yeterince kaldıktan sonra yavaş, bilinçli hareketlerle ve nefes alış verişlerini hareketlerle senkronize ederek duruştan çıkın. Çıkış, duruşun tüm etkisini korumak için girişte olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla yerine getirilmelidir.

5. Gevşeme ve inceleme
Her duruş kitapta gösterilen dinlenme pozisyonu ile bitirilmelidir. Duruşun uygulanması kendimiz için özel bir yemek pişirip bu yiyecekleri yemek gibidir ve dinlenme pozisyonunda onu hazmediyoruz. Zamanınız ne kadar sınırlı olursa olsun, uygulamanızı dinlenme pozisyonu yapmadan bitirleyin. Bu sürede solunum normale dönmelidir. Derin nefes alıp verin. Sabit duruş süresinde kasılan kaslardan kan dolaşım sistemine döner. Gevşeme zamanı kan gevşetilen kaslara dolar ve kasları toksinlerden temizler. Derin solunum bu işlemlere yardım etmektedir ve bu islemleri tamamlamak için akcigerlere kısa bir süre tanımak gerekir. Gevşeme sırasında vücudunuzu inceleyin ve organizmanızın nasıl etkilendiğinin farkına varın.

Asana uygulanmasında farkındalık çok önemlidir. Bu uygulamanın amacı yaşamın bütün boyutlarını yani fiziksel, bedensel, enerjetik, zihinsel, duygusal, sinirsel ve ruhsal boyutları etkilemek, birleştirmek, bağdaştırmak ve uyumda tutmakdır. İlk bakışdan Asana'lar bedenin farklı bölgelerinin hareketleriyle uğraştığı için yalnız bedensel boyutu etkilediği düşünülebilir. Gerçekte ise duruşlar farkındalıkla birleştirildikte yaşamın bütün boyutlarını çok derin bir şekilde etkilemektedir. Bu açıdan farkındalığın bir çok boyutu vardır. Asana yapılırken birey beden hareketlerinin, duruşun, nefesin ayarlanmasının ve eşzamanlığının, zihinsel konsantrasyonun, vücut izleniminin, enerji akımının, bedenin belli bölümlerine odaklanmanın, düşüncelerinin ve hissettiklerinin farkında olmalıdır. Bu zaman akla gelen düşünceleri birey sadece seyr etmeli; onlara ne takılmalı ne de onlardan ürkmelidir. Düşünceler bir zihinsel enerjidir. Birey düşüncelerin farkında olmalı, pasif bir seyirci kalmalı, onların akışını izlemeli, onlara tutunmamalı ve akıp gitmesine izin vermeli. yoga hareket

Her hangı bir duruş yapıldıktan sonra bu duruşa karşı olan veya mukabil bir duruş yapılmalıdır. Mesala, belkemigini arkaya geren duruşdan sonra belkemigini öne geren duruş yapılmalıdır veya gövdenin sağa dönük olan duruşdan sonra sola donük duruş yapılmalıdır. Bu bedeni dengeli hale getirmek için çok önemli prensiptir. Genelde insan vücudunda sinirsel ve enerjetik dengeler bozulduğu için bedenin bir tarafı daha güçlü veya esnek olmaktadır. Karşı veya mukabil duruşlar yaparak bedenin her iki tarafı aynı güçe ve esnekliğe ulaşmaktadır.

Asana'lar günün içinde her hangı bir zaman yemekten iki saat sonra yapıla bilir. Ama en iyi zaman güneş doğandan bir saat öncedir. Günün bu zamanı Yoga'da Brahmamuhurta adlandırılmaktadır. Brahmamuhurta saati Yoga çalışmaları için en etkin zamandır çünki bu zaman atmosfer temiz ve sakindir, mide ve barsakların aktivitesi durmuştur, sinir sistemi gevşek, zihin günlük düşüncelerden boşdur. Akşam, güneş batmadan bir saat once de Yoga çalışmaları için çok iyi zamandır.

Sabahlar beden sert olduğu için duruşları yapmak o kadar da kolay değil. Bununla birlikte zihin dinlenmiştir. Zaman ilerledikce zihnin tetikliği ve kararlılığı azalmaktadır. Duruşlar düzenli yapıldıkta vücudun sertliği geçmektedir ve Asana'lar daha iyi bir şekilde yapılmaktadır. Akşamlar vücut daha esnektir ve duruşlar daha kolay yapılabilir. Sabah pratiği insanın işinde başarısını arttırmaktadır. Akşam pratiği günün yorgunluğunu ve gerginliğini geçirmekte ve insanı dinç, sakin ve huzurlu yapmaktadır. Böylece ayakta yapılan dürüşlar sabah, oturarak ve yere yatarak yapılan duruşlar akşam uygulanmalıdır.

Asana uygulaması sırasında mevsime göre rahat giysiler kullanılmalıdır. Çalışmalar aynı yerde ve aynı saatlerde yapılırsa daha etkileyici olur, çünkü beden olumlu refleksler oluşturmağa başlar. Çalışmalardan hemen sonra çok sıcak veya çok soğuk duş alınmamalıdır, çünkü bu çalışma zamanı organizmada oluşmuş düzenli kan dolaşımını bozmaktadır. Asana uygulamalarının üzerinden yalnız 30-40 dakika sonra spor yapılabilir, çünkü hemen hemen yapılan sert bir spor bedende oluşmuş olumlu sinirsel ve zihinsel etkileri yok etmektedir. Her gün en az 15-20 dakika Yoga çalışmalarına ayırın.

Duruşlar güneşin altında veya sıcak bir yerde yapılmamalıdır. Birey güneşlendikten yalnız iki saat sonra duruşları yapabilir. Asana'lar temiz, havadar ve sessiz bir yerde yapılmalıdır. Duruşlar yamuk bir yerde veya çıplak yerde yapılmamalıdır. Düz yere battaniye veya minder serib üstünde duruşları yapabilirsiniz.

Eğer duruşlar ayna karşısında yapılırsa o zaman ayna yere dikey vaziyette olmalı ve zemine kadar inmeli. Aksi takdirde aynanın açisi yüzünden duruşlar yana yatmış gözükecek. Ayna zemine kadar olmadan baş aşağı duruşlarda kafanın ve omuzların pozisyonu gözükmeyecek. yoga

Asana uygulamanın bir amacı bireyi en iyi sağlık durumuna ulaştırmak ve bu durumu hayat boyu korumak; diğer amaç bireyi Yoga'nın sonraki basamaklarına hazır kılmaktır. Asana uygulaması bir kaç safhada gerçekleşmektedir:
1. Birinci safhada birey duruşu doğru şekilde yapılmasını öğrenmektedir. Bu safhada kaslar güclenmekte ve esnekleşmektedir.
2. İkinci safhada birey uzun süre duruşta kalmakta ve bedenin belli bölgelerine odaklanmaktadır. Bu safhada organlar güçlenmekte ve bedensel rahatsızlıklar yenilmektedir.
3. Üçüncü safhada birey pozisyonda kalarak bedendeki enerji akınlarına odaklanmakta ve onları düzene sokmaktadır. Bu safhada geride kalan rahatsızlıklar kayb olmaktadır.
4. Dördüncü safhada birey duruşta kalarak zihnini belli bir Çakra üzerine yoğunlaştırarak Çakra'nın enerji titreşimini düzene sokmaktadır. Bu safhada Çakra titreşimleri uyuma girmektedir.
5. Beşinci safhada birey duruşta kalarak Suşumna Nadi kanalını aktifleştirir. Bu safhada Suşumna Nadi kanalı tam çalışmağa başlar.
6. Altıncı safhada birey belli bir duruşta kalarak Kundalini Şakti enerjisini aktifleştirmektedir. Bu safhada Kundalini Şakti enerjisi aktifleşir.
7. Yedinci safhada birey belli bir pozisyonda oturarak Dharana (konsantrasyon), Dhyana (meditasyon) ve Samadhi (trans) gerçekleştirmektedir.

Asana'lar uygulandıkda beden hiç bir zaman zorlanmamalıdır. Duruş uygulamasının altın kuralı, her çalışmanı yavaşça, dikkatli, düşünerek ve farkında olarak yapmaktır. Zorlama ve güç uygulaması asla yapılmamalıdır. Herkesin beden yapısı farklıdır. Duruşları yaparken bedeninizin fiziksel sınırlarını göz önünde bulundurmalısınız. Yoga'da ne kendinizle, ne de başkalarıyla yarış yoktur. Yoga'ya ilk başladıkta adeleler sert olabilir, ama 2-3 hafta sonra kasların esnekliği artmaktadır. Kaslar esneklik ve güç kazandıkca duruşların yapılması daha kolay ve keyifli olmaktadır. Yoga uygulamak için hiç bir yaş veya cinsiyet sınırı yoktur.

Duruşlar yanlış yapıldıkta gerginlik ve rahatsızlık getirmektedir. Dogru uygulanan Asana'lar ise bedeni güçlü, hefif ve enerjitik yapmakta, zihni sakinleştirmekde ve sinir sistemini dengelemektedir. Birey bedenin, zihnin ve ruhun uyumda oldugunu hiss etmektedir. Asana'larin devamli uygulanmasi bireyin hayata bakiş tarzini degiştirmektedir. Birey kendini beslenmede, cinsellikde, temizlikde ve eylemlerinde kontrol ederek yeni bir insan olacak. Asana'lar doğru ve orijinal teknikleri kullanarak uygulandıkta çok rahat, kolay ve zorlanmadan yapılmaktadır. Bedensel hareketler çok zarif olmaktadır. Asana'lar uyguladıkda bireyin bedeni evrendeki bir çok canlının formasını almaktadır ve böylece bütün canlılarla ve evrenle bütünleşmektedir. Birey duruşlar yaparken bedenine yogunlaşdıkta bedeninin mikrokozmos, küçük evren olduğunu ve makrokozmosun, büyük evrenin bir parçasi olduğunu hissetmektedir. Böylece bireyin bedeni evrenle bütünleşerek doğayla uyumda yaşamaktadır. Bu da insana büyük bir tatminlik ve mutluluk hissi vermektedir. yoga akademisi

Duruşların uygulanması omurganın tüm disklerini, omur eklemlerini, bağlarını ve kaslarını harekete geçirmektedir. Duruşlar doğru ve orijinal şekilde yapılırsa, omurga rahatlamakta, güçlenmekte ve iyileşmektedir. Yanlış yapılan duruşlar kısa veya uzun süreli hasarlara sebeb olabilir. Duruşu uygulamaktan önce belkemiği sağlama alınmalıdır. Yani bir duruşa giriş yapmaktan önce sırtınızı dikleştirin, kaburlaşmayın, göğsünüzü öne doğru itin, karnınızı içe çekin ve çenenizi hafifçe kendinize doğru çekerek boynunuzu uzun tutun. Böylece omurgalar arası diskler hazla sıkışmaz. Tabanlarınızın yere eşit temas etmesine dikkat edin. Ancak bu şekilde omurlarınızı en uygun biçimde üst üste gelebilir.

Asana yapılırken birey vücudunu unutmalıdır, bununla zihinsel denge ve dinginlik kazanılmaktadır. Asana uygulanmasının amacı kemikleri güçlendirmek, kaslara güç ve esneklik kazandırmak, iç organları sağlam ve aktif tutmak, kan dolaşımını dengelemek, metobolizmayı hızlandırmak, kilo dengesini tutturmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, sinir sistemini sakinleştirmek, sindirim sistemini aktifleştirmek, zihnı güclendirmek, beyni tam kapasitesinde çalıştırmak, vücudu kapsayan biyomagnetik alanı güclendirmek ve bedenin biyoenerji akımslarını uyumlu bir şekilde çalıştırmakdır.

Asana'lar yapılırken duruşların sıralanması çok önemlidir. Doğru sıralanma Asana'ların etkisini artırmaktadır. Yoga yedi yaşından uygulanabilir. Bu vücuttaki dengeleri korur ve insan hayatı boyu sağlam ve dengeli olur. Yoga çalişmalarının yedi yaşında başlatılması en iyidir cünkü sekiz yaştan itibaren pineal bezi dejenerasyona uğramaktadır. Böylece pineal bezinin çöküşü ertelenmekte, simpatik ve parasimpatik sinir sistemleri arasında denge korunmaktadır. Duruşlar çocuk bedeninin doğru ve dengeli büyümesine yardımcı olmaktadır. Çocukların bedenleri sağlam, güçlü ve dayanıklı olmaktadır. Duruşları çocuklukta uygulayan insan bedeninin esnekliğini kayb etmemektedir. Yoga çocuklara okul hayatlarında da yardım etmektedir. Çocuklar daha kontrollü ve sakin olmakta, zihinsel dikkatlilik, berraklık ve konsantrasyon artmaktadır. Bu konuda ayrı bir kitap yayınlamağı planlıyoruz: Yoga (Coçuklar için). 7-8 yaşında başlayanlar için Asana'ların sıralanması standart programa göre olmaktadır. Daha irellemiş yaşlarda Yoga'ya başlayan kişiler için Asana sıralanması özel olabilir. Tecrübeli Yoga üstadı öğrencinin durumunu sezdigi için ona özel Asana sıralanması tevsiye etmektedir.

Yoga yapan yaşlı insanlar çok kısa bir süre içinde kendilerini daha genç hisseder çünkü insan ruhu hiçbir zaman yaşlanmaz ve insan Yoga uygulayarak enerjiyle doldukta yine kendini genç hisseder. Bu nedenle yaşlı insan sert, egilmez ve gergin bedenini Yoga duruşları yardımıyla esnetip gevşettikte kendini daha genç, aktif ve enerjik hissetmekte ve hayattan daha fazla zevk almaktadır. Bedeninizin ne kadar sert ve bükülmez olduğu ve duruşları ne kadar iyi yaptığınız önemli değil. Önemli olan çabadır. Bedeniniz esnek olmadığı için moralinizi bozmayın ve çalışmanızdan vaz geçmeyin. Bedeniniz sert olduğu için Yoga'dan yararlana bilmediğinizi ve duruşların uygulanmasının imkansız olduğunu düşünmeyin. Her zaman olumlu düşünün. Siz her şeyi yapabilirsiniz, yeterki isteyin. Sizin haberiniz olmadığınız inanılmaz potensiyallarınız vardır ve onları sadece geliştirmek gerekir. Gençliğinizi geri alabilirsinizi bunun için sadece Yoga uygulamanız gerekiyor.

Duruşları yavaş yavaş yapabildiğiniz kadar yapın. Her geçen gün biraz daha iyi yaptığınızın, daha esnek olduğunuzu ve bedeninizi daha iyi bir şekilde kontrol etdiğinizin fargına varacaksınız. Kısa bir süre içinde olumlu sonuçlara şaşıracaksınız. Yoga ilerleme sistemidir. Bir kere uygulamağa başladıkta her geçen gün daha da iyi olacaksınız. Gelişme hızınız tamamen düzenli uygulamanıza bağlıdır. Her geçen gün içinizde bulunan enerjinin müthiş güçünün farkına varacaksınız ve bu enerjinin bedeninizi nasıl yenilediğini ve olumlu bir şekilde gelişritdiğini göreceksiniz. paramahamsa

Duruşları yaparken her zaman olumlu düşünün. Beden ruhun sarayıdır. Bedenin dışsal görüntüsü ne olursa olsun içindeki ruh güzeldir. Siz güzelsiniz çünkü Evrensel Güzelliğin bir parçasısınız. Siz düşündüğünüzden daha güzelsiniz. Bunu bilseniz, düşünseniz ve buna göre hareket etseniz buna ulaşacaksınız. Fiziksel durumunuz ne olursa olsun, kendinizi ne kadar bükülmez, gergin ya da eğilmez düşündüğünüze rağmen bu düşünceleri olumlu olan zarafet, özgüven, denge, güzellik ve uyum düşünceleriyle değiştirin. İçinizdeki güç ve enerji bu uyarıcı düşüncelere yanıt verecek ve bedeniniz bu olumlu nitelikleri kazandığını göreceksiniz. İnsanoglu inanılnaz potansiyallara sahibdir ve istediği her şeyi yapabilir. Duruşları yaparken bedeninizin bükülmez olduğuna kızmayın ve moralinizi bozmayın. Yapabildiğiniz kadar yapın. Bedeninizi eğitin ve bedeninizin uşağı değil, bedeninizin efendisi olun ve bedeninize istediğinizi yaptırın. Bedeninizi tıpkı yaramaz çocuğu eğitdiğiniz gibi eğitin. Bedeninizle kibar ancak kararlı, kendinden emin ve etkili davranın ve bedeninizin üzerinde kontrolu kayıp etmeyin.

Her zaman olumlu ve sağlıklı düşüncelere sahip olmanız gelişmeniz için çok önemlidir. Olumlu düşünceler, başarıya doğru atılan bir adımdır. Eğer bir sporcu yarıştan önce olumsuz düşüncelere ve kaybetme hissine kapılırsa, bu olumsuz düşünceler otomatik olarak kasların yetersiz çalışmasına neden olacak ve sporcunun başarısız olmasını sağlıyacaktır. Halbuki, olumlu düşünceler kasların kendilerini başarıya göre hazırlamalarını sağlıyacaktır. Başarı ve kendine güven duygusu el ele tutuşarak yürümektedir.

Yoga uygulayan kişilerin farklı amacları ve beklentileri olabilir. Kimi bedeninin daha formlu ve sıkı olamasını ister, kimi fazla kilolardan kurtulmak, kimi özgüven ve denge kazanmak, kimi doğru duruş şekli, güzellik ve parlaklık, kimi aydınlanma, kimi neşe, kimi güç ve canlılık, kimi sinirsel gerginlikten ve yorgunluktan kurtulmak, kimi spiritüel gelişme, kimi olaşanüstü güçlere sahib olmak ister. İsteğiniz ne olursa olsun orijinal Yoga sistemi bunu size vermek kapasitesindedir ve çok geçmeden içinizdeki enerjinin canlanması size neler verebileceğini kendiniz göreceksiniz. yoga asana

Asana'lar uygulandıkca vücud rahatlar ve zıt duygular azap vermez. Duruşlar bireyi Pranayama, Pratyahara, Dharana ve Dhyana (meditasyon) basamaklarına hazırlamaktadır. Beden rahat bir duruşta olmadıkca meditasyon yapmak olanaksızdır. Buna göre de Yoga da Asana'ları uygulamadan meditasyon yapmak tevsiye edilmemektedir. Yoga'nın önceki basamaklarda bulunan tekniklerini uygulamadan meditasyon yapmağa kalkışmak yanlışdır. Amatörce yapılan sözde meditasyon doğru uygulanan gercek meditasyonun verdiği olumlu sonuçlara hiçbir zaman varamaz.

Asana'lar vücut çalışması olmasına ramen zihni de etkilemektedir. Duruşların uygulama sırasında zihin gitdikce rahatlamakta, gerginlikden kurtulmakta ve dengelenmektedir. Asana'ların düzgün olarak yapılması hemen her sorunu düzeltmeye ve önlemeye yardım etmektedir.

Genellikle insanlar bedenlerinin farkında değil ve zamanla bedenlerine tamamen yabancılaşmaktadırlar. Bu da günümüzdeki bir çok hastalığın nedenidir. Asana'lar bedenin farkına varmağı ve bedenin üzerinde yoğunlaşmayı sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde bedende olan duyarlılık, bedensel bilinçlilik artmakta, zihinsel fiziksel bütünsellik sağlanmakta, böylece bedensel, zihinsel, ruhsal uyum ve sağlılık elde edilmektedir. Asana'ların uygulanması insanı stresten, gerginlikden, sıkıntılardan ve depresyondan kurtarmaktadır. Bedende biriken gerginlikler, sıkıntılar ve olumsuz enerji atıldıkca zihin de daha berrak, daha sakin ve daha kıvrak olmaktadır. Vücud gevşeyince zihin de tazelenerek daha canlı ve dingin olmaktadır. Böylece insan öfkesini kolayca kontrol edebilmekde, daha hoşgörülü olmakta, kendine daha çok güvenmekte, ruhsal sorunlarını kolayca başedebilmektedir.

Asana'ların uygulanması vücuttaki gerginlikleri ve sıkıntıları kaldırarak bedende sıkışıp kalan, gelişmemiş iç enerjini daha rahat dolaştırarak tam şekilde kullanmasını sağlamaktadır. Yoga duruşları sayesinde beden derin bir biçimde dinlendirilmektedir. Vücudun derin dinlendirilmesi onu canlandırmakta, daha çevik ve enerjitik yapmaktadır. İnsanın uykusu daha düzenli olmakta, kan dolaşımı hızlanmakta, cildi güzelleşmektedir. yoga

İşten eve yorğun, stresli ve gergin geldikte dışsal ve içsel olarak rahatlamak için karın üzerinde yapılan duruşlar uygulanabilir. Kullanılmış ve vücutta sıkışmış olumsuz enerjilerin dışarıya atmanın en iyi yolu karın üzerinde yapılan duruşlardır. Bu duruşlarda iç dengeyi sağlamakta görevli olan böbrek meridyeni uyarılmaktadır. Yavaştırılmış nefes alış verişleri de, sakinleştirici bir etkiye sahibdir. Duruş yapıldıktan sonra sanki sırttan bir yükün kalktığı gibi bir hafiflik hissedilir. Bedendeki bir ağırlık ve aşırı yorgunluk hissi, organizmanın yanlış çalıştığını ve bedende bir rahatsızlığın olduğunu gösterir.

Yoga öğretisine ğöre, insanın yaşını yaşadığı yıllar değil, bedeninin esnekliği belirlemektedir. Asana'lar yapıldıkta vücudun esnekliği ve çalışma kapasitesi artmaktadır. İnsan daha az enerji tüketerek daha çok iş yapabilmektedir. Vücudun esnekliği artdıkca kas ağrıları önlenmekte ve tansiyon düzene girmektedir. Asana'lar insanın duruşunu düzeltmekte ve iç dengesini güçlendirmektedir. İnsan bedenini ve her kasını çok iyi hiss etmeye başlamaktadır. Birey bedeninin üzerine iyice yoğunlaşarak dagınık, dengesizlik, tedirginlik, telaş, eksiklik gibi duygulardan kurtulmaktadır.

Sabit duruş sırasında kaslar esneklik kazanmaktadır. Duruşta kalma süresi kasların esnemesine verilen zamandır. Duruş yapılırken kaslar asla zorlanmamalıdır. Kas zorlandıkta kendini korumak için kasılmaktadır. Bu halde zorlamak olumlu bir sonuç vermez ve kaslar zedelenebilir. Kasları esnetmek için onları gevşetmelisiniz. Bunun için zihninizi ve nefesinizi kullanın. Duruşta kalırken gerinen kasa zihinsel olarak odaklanın ve her nefes verdikte bu kası gevşetin. Bu kasları esnetmek için en kısa yoldur. Kaslar nefes verildiğinde daha kolay gevşer ve esner. Bu şekilde kazanılan esneklik kalıcıdır ve kas ağrılarına neden olmaz. Beden bir hamurdur ve dengeli bir biçimde yoğurulmalıdır.

Kasları doğru yolla esnetmenin ve onları zorlamanın arasındaki farkı iyice anlamalısınız. Sabit duruş yapılırken kaslardaki tatlı bir ağrı hissi onların esnemekte olduğunu göstermektedir. Ancak bu ağrı tatsızlaştıkta ve rahatsız etmeye başladıkta kasların zorlandığı anlaşılmaktadır. Bu halde duruşta fazla kalmadan uygulamanızı bitirmelisiniz. Doğru esnetme ve zorlamanın arasındaki farkı algılamak için zihin yapılanları izlemeli ve bilinç uyanık olmalıdır. Yoga öğretisine göre, Asana kendiliğinden zorlamadan oluşmalıdır. Uygulama sırasında kaslar gevşetilip gereksiz kasılma yok edilirse beden kendiliğinden gereken formu bulur. Yeni başlayan kişiler çoğu zaman kasılarak çalışır ve hırs yaparak kendilerini zorlar. Bundan kaçınmak için kendinizi sürekli izleyin ve sabırlı olun. yoga academy

Duruşların uygulanması diyaframı güçlendirmekte ve canlandırmaktadır. İnsan bedeninin gövdesini bir silindre, diyaframı ise silindirde yukarı ve aşağı hareket eden pistona benzetmek olar. Diyaframın çalışması kalbe yardım etmekte ve kan dolaşımını olumlu etkilemektedir. Gövdedeki kan dolaşımı baş ve organlardaki kan basıncını etkilemektedir. Solunum sırasında diyafram çalışmıyorsa baş ve organlardaki kan basıncı düşmektedir. Diyaframın çalıştırılması kanın damarlardan geçerek başa ve organlara yayılmasını ve kan basıncının yükselmesini sağlar. Diyaframın güçsüzleşmesi ve görevini yerine getirmemesi kan dolaşımını ve bağırsakların çalışmasını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Asana'ların yapılması sayesinde tüm organlardaki kan dolaşımı düzeme girmektedir. Sağlıklı insanın bedeninde kan saatte 50 km. hızla seyretmekte, sağlığını yitirmiş insanın bedeninde kan 30 km. hızla akmaktadır.

Genellikle Asana teknikleri yavaş hareketlerle icra edilmekte ve sabit bir duruşla sonuçlanmaktadır. Duruşta sabit kalma sırasında kaslar kasılmakta veya esnemektedir. Kaslarda meydana gelen sıkılma, sıkılan süngerin suyunun aktığı gibi, kaslardaki kanı dışarı pompalar. Duruşun uygulanması bittikte, kaslar gevşeyerek normal boyutuna dönmekte ve dolaşımdan gelen oksijenli kanla yıkanmaktadır. Böylece kaslardaki kan dolaşımı yenilenmekte ve toksinler atılmaktadır.

Yoga duruşları orijinal şekilde dogru tekniği ve sıralanmanı kullanarak uygulanmalıdır. Asana'lara dogru şekilde giriş ve çıkış yapılmalıdır. Duruşlarda nefes dogru şekilde alınıb verilmelidir. Dogru yapılan Asana'lar vücudun sağlığını korumakta, kan dolaşımını düzenlemekte, iç organlara masaj yapmakta, kasları, eklemleri ve tendonları sağlıklı yapmakta, metobolizmayi hızlandırmakta, bağışık sistemini güçlendirmekte, kilo-boy ve sıcaklık-soğukluk dengelerini korumakta, biyoenerji akımlarını düzenlemekte ve bedenin biyomagnetik alanını güçlendirmektedir. Asana'lar dogru ritimde zihinle uyum içinde yapılmalıdır. Bu da bedensel farkındalığı, duyarlılığı ve esnekliği artırmaktadır.

Yoga duruşları yapıldıktan sonra çalışmaların sonunda tam gevşeme tekniği uygulanmalıdır. Sirt üstü minderin üstüne yatip derin nefes alib verilmektedir. Bacaklar ve kollar yanlara dogru acık, avuçiçleri yukarıya doğru dönük olmalı, gözler kapatılmalı ve beden simetrik şekilde olmalıdır. Gevşemekden önce bütün kasları iyice kasmak gerekir. Bunun için nefes alarak bacaklar, kollar ve omuzlar yerden biraz kaldırılmalı sonra nefesi tutarak eller yumruk yapmalı ve bütün vücud kasılmalıdır. Sonra nefes ağızdan verilerek bacaklar, kollar ve omuzlar yere bırakılır ve vücud tamamen gevşetilir. asana

Sonra zihni ayak uclarından başlayıb başın tepesine doğru teker teker bütün organları gezdirerek vücut tamamen gevşetilir. Zihni vücudun ayrı ayrı organlarına konsantre ederek her nefes verişiyle bu organ gevşetilir. Böylece bedenin her kısmı yavaş yavaş gevşetilmektedir. Derin bir gevşemede bedende rahatlama dalgaları yayılır ve beden tamamen boşalarak sanki her tarafa yayılır. Böyle tam ve derin gevşeme ilerideki Pratyahara basamağındaki astral egzersizlerde kullanılmaktadır.

Bedenin tam gevşemesi zihne de yansımaktadır. Vücudun derin gevşemesi sırasında zihin rahatlar, sakinleşer, arınar ve dengelener. Asana'lar uygularken aralarında kısa gevşeme de yapılmalıdır. Duruşlar arasında bu gevşeme vücuttaki gerginliyi atar ve vücuda bol oksijen alarak yeni duruşa hazırlar.

Fiziksel ve zihinsel gevşeme Yoga tekniklerinin doğru icrası için çok önemlidir, çünkü yalnız bu yolla Asana'ların özel yararları tümüyle ortaya çıkmaktadır. Gözleri kapatıp birkaç dakika dıştan ve içten tamamen gevşeme yeteneğini geliştirmek çok önemlidir. Bu yollaYoga çalışması günün en güzel ve huzurlu zamanı olmaktadır. Böyle bir çalışmadan sonra kendinizi her anlamda daha iyi, canlı ve dinç hiss edeceksiniz.

Nefes ve gevşeme teknikleri duruşları yaparken de uygulanmalıdır. Bu çok önemli. Duruşa girişte ve duruştan çıkışta dogru nefes
uygulanmalıdır. Duruşta kalırken nefes ayarlanmalı ve vücuttaki lüzumsuz gerginlik ve gerilme atılmalı, kaslar lüzumsuz kasılmamalıdır. Uygulama esnasında tamamen normal nefes alınmaktadır. Nefes alış-verişleri duruşların ayrılmaz bir parçasıdır. Nefese önem vermeden yapılan duruşlar etkisini kayb etmektedir. Her duruşta doğru nefes ile bedene alınan enerji, organizmaya eşit şekilde dağılmakta ve beden sağlamlık kazanarak savunma mekanizması güçlenmektedir. asanalar

Nefes alış verişlerinin hareketlerle senkronize edilmesi fiziksel, sinirsel ve zihinsel uyum kazandırmaktadır. Nefes kendi kendine derinleşmekte, dolaşım sistemi ve metabolizma canlanmakta ve düzene girmektedir. Nefesi kullanarak beden gerginliği atılmaktadır. Duruşta kalırken bedenin gergin bölümlerine odaklanın ve her hefes verirken bu bölgeleri bilinçli olarak gevşetin. Böylece kaslar daha iyi bir şekilde esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir. Rahat nefes alıp vermek için duruşta kasılmış olmamalısınız. Duruşta kasılmış kalarsınız nefesiniz hızlanmaya başlar ve gevşeme başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenle duruşu uygulama sırasında kaslarınızı luzumsuz germeyin.

Her duruşta bedenin farklı bölümlerine ve organlara konsantre olarak o bölümlerde ve organlarda gerginlik atılmalıdır. Birey daha irelledikte gereken organlara enerji göndererek bu organları güçlendirerek tedavi edebilir. Duruşlar insanın bir çeşit "ikinci hali" olan iç sessizlik ve gevşeklik içinde uygulandıkta verimli olmaktadır. Eger Asana çalışmasında orijinal teknik kullanılmazsa bu "ikinci hale" ulaşılmaz. Orijinal Asana tekniği uygulandıkta elde edilen rahatlama bu ikinci hali saglar ve nefes vererek bedenin gevşetilmesi bireye iç durumu hakkinda "haber verer". Her duruştan sonra tam nefes alıp-vererek beden gevşetilmelidir ve gerginlik atılmalıdır. Bunu yapmadan başka bir duruşa geçmek işin temelini bozmak demektir. Onun için her duruştan sonra tam nefes uygulayarak bir rahatlama saglanmalıdır. Bu dinlenme zamanı duruş için ayrılan zaman kadar önemlidir.

Bir duruşun uygulanması ne kadar eksiksiz olursa onu izleyen dinlenme de o kadar etkili olur. Duruşların doğru yönde yapılmasının göstergesi çalışmanın sonunda herhangi bir yorgunlugun meydana gelmemesidir. Her duruştan sonra bedene en az bir iki nefeslik dinlenme süresi tanınmalıdır. Duruşta kalırken kasılan kaslar kansız kalmaktadır. Kasların tekrar kana kavuşması için kısa bir süre gerekmektedir. Ancak bir iki derin nefesten sonra kaslar kana kavuşmaktadır. Yeterince kan almayan kaslar yorgunluk hissi yaratmaktadır. Böylece duruşların arasında bir iki nefeslik dinlenme rahatlık ve esenlik hissi vermektedir. duruşlar

Yoga oğretisine göre, bu dinlenme sırasında duruşu yaparken adalelerde toplanan Prana (biyoenerji) bütün iç organlara yayılmaktadır. Duruş uygulanmasının bir amacı da bu Prana'yı topmalaktır, sonra biriktirilmiş Prana vejetatif ve sinir sistemlerini güçlendirmekte kullanılır. Her duruştan sonra yapılan gevşeme ve derin nefes sırasında fazla oksijen alınmaktadır. Bu zaman adelelerde sarfedilen güçten ötürü toplanan laktik asit ve başka toksinler kan dolaşımı tarafından yıkanarak sürüklenib atılmaktadır.

Bedenin sertliği biyoenerji kanallarının tıkanmasından ve bu nedenle de toplanmış toksinler yüzündendir. Pranayama uygulandıkta Nadi'ler tıkanıklardan kurtulmakta, biyoenerji kolayca bedende dolaşmakta ve toksinler vücuttan atılarak bedenin sağlığı sağlanmaktadır. Bu zaman duruşlar yapıldıkca beden daha kolay esnekleşmekte, yapılması imkansız görünen duruşlay kolaylıkla yapılmakta ve duruşlardakı hareketler daha metin ve zarif olmaktadır. Bu da Prana'nın bedene alınmasını ve kullanılmasını artırmaktadır. Bedendeki Prana akımı artdıkta Asana'ların yapılması çok kolay, doğal ve keyifli olmaktadır.

Yoga çalışmalarının bir amacı da bedendeki Kundalini Şakti enerjisini uyandırmaktır. Kundalini Şakti vücutta bulunan evrim enerjisidir. Asana'ların uygulanması bedendeki enerji merkezlerini, Çakra'ları aktifleştirmekte, enerji akımlarını düzene sokmakta ve vücudu Kundalini Şaktinin uyanmasına hazır kılmaktadır. 50den fazla Asana özellikle Çakra'ların aktifleşmesi için kullanılmaktadır. Başka Asana'lar Nadi'leri temizleyib düzene sokarak Prana'nın bedende kolayca dolaşmasına imkan vermektedir. Böylece duruşların uygulanması bedensel, zihinsel ve enerjisel işlemlerin ve aktivitelerin birbiriyle denge ve uyumda çalışmasını sağlar. Bu elde edildikte Suşumna Nadi enerji kanalı aktifleşmeye başlar. Bu kanalı kullanarak Yogi daha ileri aşamalarda Kundalini Şakti'ni kafanın tepesinde yerleşen Çakra'ya kaldırarak insan bilincinin en yuksek merkezlerini canlandırıb ışıklandırmaktadır. asana yoga

Böylelikle Asana'lar yalnız bedeni güçlendirib sağlıklı kılmakda değil, bunun dışında Nadi ve Çakra'ları temizleyib aktifleştirmektedir. Bu da Yoga'nın daha ileri basamaklarında insan bilinçinin evrimi için görevli olan yuksek merkezlerin uyandırılmasına yardım etmektedir. Bunlara ulaşmak için birey Asana'ları orijinal şekilde doğru teknikleri uygulayarak yapmalıdır. Asana'ların doğru yönde ve devamlı uygulanması bireyi Yoga'nın bir sonrakı Pranayama basamağına hazırlamaktadır.

Asana uygulamasında önemli olan üç nokta vardır:
1. Duruşu almak
2. Duruşun ince ayarlarını yapmak
3. Duruşta kalırken odaklanmak.

Bedenin ve zihnin disiplini Yoga'nın esasıdır. Yoga bedeni, zihni ve duyguları disiplinli yapmaktadır. Fiziksel, zihinsel ve duygusal disiplin bütünüyle tatmin edici bir hayat için şarttır. Zihinsel ve duygusal kontrolsuzluk stres, korku ve endişe yaratmaktadır. Duruşların uygulanması zihinsel ve duygusal kontrolsuzluğun yarattığı zorlukları ve sıkıntıları aşmağa yardım etmektedir. Disiplin irade ve çözüm üretme gücü kazandırmakta ve enerjiyi olumlu bir şekilde yönlendirmektedir. Ani dürtüler ve kaprisli isteklerle hareket eden kontrolsüz zihin zalim bir efendiye dönüşmekte ve acı çektirmektedir. Disiplinli, eğitilmiş ve kontrollü zihin güvenilir bir uşak olmakta ve mutluluk vermektedir. Bütün bunlara rağman disiplin aşırıya kaçırılmamalı ve bir fanatizm ya da işkence haline gelmemelidir.

Yoga'nın tesirleri olağan üstüdür ve bu tesirlerin sırrı düzenli ve devamlı uygulamaktadır. Bu iki faktör dengede olduğunda tesir en iyi durumdadır. Haftada en azından bir defa uygulamada bulunun ama daha fazla yaparsanız daha hızlı gelişirsiniz. Buna rağmen kendinizi başarı zorunluluğuna itmeyin ya da zaman baskısı altına sokmayın. Zamanınız ve isteğiniz olduğunda uygulayın. Her uygulamadan sonra kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Çok geçmeden, bu hissin birkaç saat ve hatta günlerce kendini koruduğunun farkına varacaksınız. yoga

Asana'ların düzenli uygulanması birçok hastalıkları gidermekte ve fiziki sağlığı geliştirmektedir, eklemler esnemekte ve sertleşmeler giderilmektedir, bağışıklık artmakta, karaciğer, akciğer, böbrek, bağırsak, mide, dalak ve salgı bezleri fonksiyonları düzene girmektedir. Aşırı kilolar giderilmekte ve kan dolaşımı hızlanmaktadır. Koronar kan akımı ve oksijen özümsemesi artmaktadır. Enerji kanalları canlanmakta ve tüm bedendeki enerji akımı güçlenmektedir.

Çevre, insanlar ve geçmiş tecrübeleriniz sizi etkilese de Yoga çalışmalarınızın sonuçları sizin düzenli ve disiplinli uygulamanıza bağlıdır. Eğer Yoga zihinsel ve bedensel saflıkla uygulanırsa hayatınızı zenginleştirecektir. Acele etmemelisiniz ve sabırlı olmalısınız ama tembelleşmemelisiniz de. Eğer çalışmalarınız düzenli ve dengeliyse Yoga uygulamanızdan çok  keyif alacaksınız.

Duruşları rahat ve dikkatli bir şekilde uygulayın. Yoga doğal gelişme sistemi olduğu için hiç bir zaman zorlamayın. Duruşları düzenli uygularsanız ilerlemeniz devamlı ve kesin olacaktır. Gelişmenizi hızlandırmak isterseniz, beslenmenize dikkat etmelisiniz. Yoga yaptığınız günler kırmızı etten vazgeçip sebze ve meyveyle beslenmeyi arttırırsanız Yoga çalışmalarının etkisi şüphesizki artacaktır. Yoga uyguladığınız zaman fiziksel ve zihinsel gelişmenize ve sağlığınıza verdiğiniz en önemli zamandır. Bu yuzden, uygulama zamanı ciddi ve dikkatli olun. Duruşları kitapta verildiği gibi aynen hiç bir şeyi değiştirmeden yapın. Yoga uygulaması sayesinde dilediğinizi her şeye ulaşabileceğinize  emin olun.