yuceltanay53 Discussion started by yuceltanay53 14 years ago

Çapa tekniğinin değişik bölümlerinden bahsederken beynimizin klişeleşmiş davranış programlarına bir el atıp paslanmış yerlerine ayar çekip tabiri caizse BEYNİMİZİ YIKAYAZAĞIZ

ÇAPA ( DEMİR ) ATMAK:

Çapa atmak NLP literatüründe olumlu yada olumsuz davranımları koşum altına alıp istediğimiz an istediğimiz ( görsel, işitsel, kinestetik) bir şeye bağlamaktır.

Bir Hikaye : Bir kadın yağmurlu bir günde akşam saatinde cam kenarında çalışırken birden bire başına feci bir ağrı vurur nekadar ilaç alsada bir süre sonra yeniden ağrı başlamaktadır. Doktora başvurur ama çaresiz. Yine bir şey elde edemeyince bir psikoloğa gitmekte çare bulur. Bir yıl önce sevgilisi ile ansızın ayrılmak zorunda kalmıştır o gün çok acı çekmiştir. Sevgilisini uğuramak üzere tren istasyonuna gittiğinde yağmur yağmaktadır. Sevgilisinin bineceği tren dururken fren sesi işitir. ve acılar içerisinde iken sevgilisine veda eder... Şimdiki baş acısının nedeni bulunmuştur. Yağmur, fren, sesi, istasyon birer çapa zinciri oluşturup eski duygularını çağırmıştır.

Bu olumsuz durumdan neden faydalanmayalım? Çok basit birşekilde aynen hayatı menfaatimiz uğruna kopyalayıp beynimizin zaafından ( gücünden ) gaddarca faydalanacağız :)))

Çok başarılı, motivasyonun zirvede, iç huzurunuzun olduğu bir gün oluşturup buna bir çapa atın.
Ben bir gün ( ben bigün) deniz kenarında iken iş stresinden uzak gürültüden uzak dalga sesleriyle ninni kaydettim beynime insan sesleri bir başka geliyordu kulağıma güneş sıcaktı ama ben severek yanıyordum suyun yer çekimine aykırı davranabileceğim bir yer olduğunu hissedip kollarımla kanat çırpıp suyun içerisinde uçuyordum. kos koca denizin içerisinde uzaydan bakınca nokta kadar bile gözükmediğimi hayal ettim ve o görünmeyen noktanın beyninde ki stresin bir okadar küçük olduğunu ve yok olduğunu hissediyordum.
Akşam ay dalgalarla sevişirken denizin uzaktaki ucuna göz gezdirirken gözlerimi kapatıp tamamen bitene kadar derin bir nefes verip, ciğerlerim dolana kadar yavaş yavaş nefes aldım sonra tekrar yavaş yavaş nefes verdim gözlerimi açarak işte hayat bu dedim.

Ne zaman stres içerisinde olsam işler üst üste gelse bir ara ortadan kaybolup nefes çapamı uygularım... İŞTE HAYAT BU dedikten sonra ise anlık bir tatil yapmış olurum....

Beyninizi streslerden yıkayın arındırın. Onun dizginlerini çapa atma tekniği ile elinize alın yönetin. Onu anlık tatillerle ödüllendirin insan dünyanın en kıymetlisidir değilmi ?

Çapa atmak istediğiniz bir duyguyu veya davranışı bir gözden geçirin onu görsel işitsel ve kinestetik olarak aklınızda defalarca bütün ayrıntılarını hissederek yaşayın ve ona çapa atın ister derin bir nefesle, ister yumruğunuzla isterse bir haykırışla....
Bir arkadaşınıza da bunu uygulayabilirsiniz.
Veya bir grup kurup motivasyon çapaları oluşturabilirsiniz.
Alın kendi beyninizi yıkayın :))))