Related discussions

gelincik Discussion started by gelincik 14 years ago

Birçok kişi doğru nefes almayı bilmemektedir. Birçok kişide doğru nefes aldığını düşünerek, doğal olmayan yollardan solunum yapmaktadır. Ortaya çıkan sonuç, bu konuda yetersiz bilgi kapasitesine sahip olduğumuzdur. Nefesi ağızdan almak çok sık karşılaşılan, vücut sistemimize uygun olmayan, arkasında anatomik bir rahatsızlığı gizleyen sığ bir alışkanlıktır. İnsanların büyük çoğunluğu nefes alırken omuzlarını ve göğsünü yukarı kaldırarak ve karnı içeri çekerek nefes alır. Bu okul yıllarından beri bize yüklenmiş olan ve beden eğitimi derslerinde dik dur, karnını içeri çek, göğsünü şişir komutlarının bizde bıraktığı izlerdir.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Oysa doğru nefes almak nerdeyse bu tanımlamanın tam tersidir. Rahat ve kendini kasmadan durarak, karnını dışarı doğru genişleterek, göğsünü ve omuzlarını kaldırmadan sessiz, doğal ve abartısız bir nefes almak önerilmelidir. Doğru ve kapasiteli nefes alabilmeniz için omuzlarınızdan değil diyafram adalesini kullanarak karnın hissedebileceğimiz en alt bölgesinden nefes almalıyız. Bu ciğerlerimizin karnımızda olduğu anlamına gelmez.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Ciğerlerin asıl kapasiteli olan alt kısımlarının genişleyebilmesi için, boş alana ihtiyaçları vardır. Biz bağırsak, mide, dalak, karaciğer gibi organlarımızı aşağıya çekerek, ciğerlerimizin genişlemesi için yer açmaktayız. Bu yüzden mümkün olduğunca karnımızın hissedebildiğimiz ve becerebildiğimiz en alt kısımlarını kontrol altına alarak aşağı çekmek, en azından o bölgede genişlemek gerekmektedir. Doğru nefes burundan alınıp verilendir.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Burun içi yapısı, yapışkan bir sıvı ve kıllar içermektedir. Bu ortam, aldığımız nefesle ciğerlerimize gidecek olan havanın filtre edilmesini sağlar. Havadaki toz ve benzeri zerrecikler yapışkan sıvıya ve kıllara yapışarak ciğerlere ulaşmadan bir temizlenme işleminden geçerler. Burun içindeki ortam, ciğerlerimizdeki ısı ve nem oranı açısından aynıdır. Burun, içinden geçen havayı ciğerlerin ortamına uyumlar. Ancak burundan nefes alındığında yeterli basınç sağlanıp ciğerlerin bütünü solunuma sokulabilir.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Nefes yolunu bir soba borusu gibi algılarsanız, o borudaki üflenen havanın basınç kuvvetinin borunun uzunluğuyla orantılı olacağını bilirsiniz. Siz burun ve diyaframı kullandığınızda, nefes yolunu en uzun mesafeyi oluşturacak şekilde kullanmış olursunuz. Bu basınç, az kuvvetle çok iş yapmak anlamında tam kapasiteli bir ciğer kullanımı olarak akciğerlerin hava kesecikleri için yeterli oranda sıkışıp açılma kuvvetini oluşturur.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Burundan nefes aldığımızda, üzerinde ‘prana’ dediğimiz manyetik enerjiyi taşıyan hava, burnun hemen arkasındaki beyne en yakın sinüs boşluklarından geçerken, üzerinde taşıdığı ‘süptil’ enerjiyi beyne temas ettirerek manyetik bir etki oluştururlar.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Diyaframı gerdiğinizde ya da diyaframa dayandığınızda yumuşak damağa yani kubbe dediğimiz burun arkasına da otomatik dayanmış olursunuz. Yani burun ve diyafram birbirleriyle ilişkili ve kombine çalışırlar. Hangisine yönelirseniz yönelin diğerine de tesir yollamış ve aktive etmiş olursunuz.


br />p class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">İster fizik bedeninizi, ister duygu bedeninizi, ister man-telitenizi iyileştirmeye çalıştırdığınızda burun ve diyaframı beraberce kullanmak zorundasınız. Diyaframı altta ve kontrol altında tutmaya gayret ederken, yumuşak damağınızı da yukarı doğru açarak esnetmek zorundasınızdır. Aradaki bü-tün orta solunum, üst solunum, yutak farenks ve larenks yardımcı elemanlardır. Kaçınılmaz olan burun ve diyafram birlikteliğidir.

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Burnun iki delikli olmasının, bölgelere ve iklimlere göre değişik biçimlerde oluşmasının çok özel anlamları vardır. Örneğin sıcak ve nemli tropikal iklimin tipik insan burnu kısa ve geniş deliklidir. Soğuk iklim insanlarının burnu uzun ve dar deliklidir.

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Bütün fizik uygunlukların diğer boyutlarda karşılıkları vardır ve birbirinden ayrı ve çelişik değildirler. Burnun yanında ağızdan nefes almayı devreye sokmak ancak, burun yollarının hastalık veya bir travma neticesinde tıkanması durumunda düşünülmelidir. Uykuda horlama rahatsızlığının sadece ağız yolu ile solunum yapanlarda görüldüğünü ve horlamanın tamamen doğru nefes alamama sorunu olduğunu bir kere daha tekrarlayalım.

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Bazı özel durumlar da örneğin koşarken ve şarkı söylerken yeterli nefesi yetiştirebilmek için burun nefesinin yanında ağız nefesini de kullanmak nadiren de olsa gerekebilir. Ciğerleri diyafram vasıtasıyla aşağıya çekmek, kalbin üzerindeki baskının azalmasını sağlar ve bu sayede mide ve bağırsak gazlarının kalbi sıkıştırması kısmen engellenmiş olur. Diyafram adalesinin kullanılmasıyla aşağı ve yukarı hareket etmek zorunda bırakılan organlar için bu hareketlilik masaj anlamı taşımaktadır. Rahat nefes almak için mide ve bağırsakların hazımsızlık nedeniyle şişkin kalmamalarını temin etmek gerekmektedir. Şişkinlik yaratacak besinlere nefesinizi yoğun kullanacağınız zamanlarda örneğin; bir konferans konuşması, şarkı söyleme öncesi veya spor yapma öncesi dikkat etmek gerekebilir.

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Kapasiteli birkaç diyafram nefesiyle önemli toplantı veya sınav önceleri, yoğun stres hallerinde sinir krizlerinde, yolculuk esnasındaki araç tutması nedeniyle oluşan mide bulantılarında süratli bir iyileşme sağlayabilirsiniz. Kapasiteli birkaç diyafram nefesi ile önemli toplantı veya sınav önceleri, yoğun stres hallerinde, sinir krizlerinde, yolculuk esnasındaki mide bulantılarında süratli bir iyileşme sağlayabilirsiniz.

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">Mustafa Kartal

<
r />br /> class="MsoNormal" style="margin: 0cm 0cm 10pt;">