Yüreğinin Götürdüğü Yere Git
Related discussions
- YÜRÜYEREK SOLUNUMU TEST ETMEK
-
boşyere canın yanmaz
insanın sırtındaki küfelerdir fazlalık olan,bizler hiç yorulmadan hala taşımaya devam edriz,sadece alışkalıklar güvenilir zannettiğimiz...
1 reply Posted in Günün Sözü
-
+++ YENİÇERİ ZAPTETTİĞİ YERE REMZİNİ NAKŞEDERDİ
0 Replies Posted in Her Telden :)
Genç İtalyan yazarı Susanna Tamaro'nun bu kitabı, yayımlandığında İtalya'da büyük yankılar uyandırmış, yıl boyunca en çok satan kitaplar listesinin başından inmemişti. Umberto Eco'nun “Gülün Adı” romanından sonra, en başarılı İtalyan romanı olarak karşılanan Yüreğin Götürdüğü Yere Git, seksen yaşında bir büyükannenin, uzaklardaki torununa yazdığı mektuplardan oluşuyor. Alabildiğine yalın, gündelik konuşma diliyle yazılmış olan bu sevgi dolu mektuplar, hem bir iç döküş, hem de bir bilgenin vasiyeti niteliğinde.
“Ve sonra, önünde pek çok yol açılıp sen hangisini seçeceğini bilemediğin zaman, herhangi birine öylece girme, otur ve bekle. Dünyaya geldiğin gün nasıl güvenli ve derin derin soluk aldıysan, öyle soluk al. Hiçbir şeyin senin dikkatini dağıtmasına izin verme, bekle ve gene bekle. Dur. Sessizce dur ve yüreğini dinle. Seninle konuştuğu zaman kalk ve yüreğinin götürdüğü yere git”.
Yaşlı büyükanne, bu mektuplardan, kendisinin ve kızının dokunaklı yaşamlarını gizli kalmış yönlerini açığa vururken, kendine karşı bir iç hesaplaşmayı da birlikte yürütüyor. Değişen gelenekler, alt üst olmuş değerler karşısında hissettikkerini, torununa sevgiyle aktarmaya çalışan bu yaşlı kadın, gençliğinde yapmayı göze alamadığı şeyleri yapmasını torununa öğütlerken, bir yerde şöyle diyor: "Yapmaya değecek tek yolculuk, içimize yaptığımız yolculuktur; o özgün çağrıya kulak vermeli, yüreğimizin götürdüğü yere gitmeliyiz".
1957'de kentsoylu bir ailenin kızı olarak İtalya Trieste’de doğdu. Zorlu bir çocukluk dönemi geçirir Tamaro. Doğumunun hemen sonrasında anne-babası ayrıldığı için anneannesi büyütür onu. 21 yaşında yazmaya başlar. İlk kitap denemeleri yayınevlerince ilgi görmez ve geri çevrilir. Ancak o yazıya asla küsmez ve yazı yazmak için yaşar adeta. “Tek Bir Ses İçin” adlı kitabı büyük ses getirir. Edebiyat çevrelerinden uzakta kalmayı tercih eden, basında ve televizyonda görülmek istemeyen ve tam bir doğa tutkunu olan Tamaro, Orviteo yakınlarındaki kırsal arazide büyük bir evde yaşıyor.
Susanna Tamaro, Can Yayınları – İstanbul.