sahra Discussion started by sahra 14 years ago

STRES
 
Stres, bireyin adaptasyon yeteneğine göre karşılaştığı zorluğa karşı verdiği tepkidir. Göreceli bir kavramdır çünkü biri için stres kaynağı olan bir olay, diğer bir başkası için olmayabilir. Ne yazık ki stres içinde yaşamak günümüz koşullarının kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak kişi bununla başa çıkmayı öğrenebilir hatta iyi yönde kullanabilir. Çünkü iki tür stres vardır. Bunlardan Olumlu Stres iyi sonuçlar çıkartabilir. Bir hedefe ulaşırken bireyin karşılaştığı zorluklara karşı dayanma gücü ve enerji verir. Bu arada bizim düşünce yapımıza uymayan her olay ve kişiden olumsuz etkilenmek doğru değildir. “Her işte hayır vardır” ve Mevlana’nın “Ne olursan ol gel” bilgeliğiyle negatif gibi görünen olay ve kişileri de kapsayıcı olmak ve sevgi enerjisiyle onları dönüştürmek, gereksiz stres oluşumunu önleyecektir. Ve görülecektir ki, bizim mantığımıza göre negatif görünen birçok olaydan, bizim işimize yarayan kazanımlar çıkacaktır. Bu kazanımları sadece farkındalıkla görmek mümkündür. Kişi kendinin ve yaşam yasalarının farkında değilse, bırakalım negatif görünen fırsatları yakalamayı, bariz pozitif fırsatları bile gözünden kaçırır. Olumsuz Stres ise bireyin kendine güvenini kaybetmesine neden olan, yetersizlik duygusu, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı meydana getirir. Sıfır stres heyecansız, bitkisel hayat gibi bir yaşam olacaktır. Ancak limiti aşan stres de fiziksel ve ruhsal dengeyi tamamen bozduğundan çok tehlikeli olabilir. Çünkü bu durumda birey, aşırı enerji harcamakta ve tükenmektedir.

İnsan, iş ortamında uyum arar. Uyumun olmaması bir stres kaynağıdır. İnsanı iş görmekten alıkoyacak bir engelleme çıkartır. Genelde işsizliğin yaygın olduğu ülkelerde ve ekonomik kriz dönemlerinde daha sık rastlanır. Bireyler arası ilişkilerde belirleyici olan en önemli öğe liderlik biçimidir. Bir iş alımı sürecinde hep yöneticiler bizi seçer. Ancak bizim de karar verme sürecinde sadece kariyer ve maaşa bakmayarak beraber çalışacağımız yöneticilere ve mesai arkadaşlarına da dikkat etmemiz gerekir. Çünkü mesaide geçirdiğimiz zaman, ailemizle geçirdiğimizle zamandan fazla olabilmektedir. O yüzden temel kıstas, seveceğin işi yapmaktır. Sadece para kazanmak için yapılan işten bir hayır gelmez. Zaten zamanla artık para da gelmez ya da çok bereketsiz olur.

Bütün işyerlerinin, para, terfi ve başka konularda sınırları vardır. Bu sınırlı olanaklara ulaşabilmek için bireyler birbirleriyle rekabet ederler. Bu rekabet önemli bir stres kaynağıdır. Rekabet, bireyi gelişmeye yöneltir fakat aşırı rekabet çalışma ortamını yaşanmaz hale getirebilir. Aslında her insan biricik olduğundan, yani kendine has özellikleri olduğundan, kendini başkalarıyla kıyaslaması doğru değildir. İnsanlar kendi yaşam yolunu yürüyecek olağanüstü yeteneklerini keşfederse, değer duyguları artar ve yaptığı işi en iyi şekilde yapar olmalıdır.

Birey ve bireyin içinde bulunduğu durumdan kaynaklanan stres kaynakları da vardır. İnsanlar kişilikleriyle bağlantılı davranışlar gösterirler. Stresi yönetebilmek için öncelikle kendimizi tam olarak tanımamız gerekir. Uyuşturucu, alkol, sigara, kahve ve televizyon gibi alışkanlıklar aslında başımıza gelen olumsuzlukların nedenini görmemize engel olan durumlara dönüşebilirler. Gerçeklerden kaçmak değil, onlarla yüzleşmek, neden olan durumu anlamak ve dönüştürerek ortadan kaldırmak gerekir. Meditasyon gibi insanın kendi varlığı ile yalnız kaldığı durumlarda bireyin kendini daha iyi tanıması ve stresini yönetmesi hatta olumsuz stresi yok etmesi mümkündür. Ayrıca kişinin yapmaktan keyif aldığı bir hobi ile uğraşması da stresten korunmak için çok etkilidir.

Bireyin fiziksel açıdan iyi durumda olması strese direnç göstermesini kolaylaştıracaktır. Fiziksel ve zihinsel iyi durumda olan insanlar, günlük hayattan kaynaklanan strese daha kolay karşı koyar. Bu yüzden uyandıktan sonra yapılan gerinmeler, rutin egzersizler ( mümkünse açık havada koşmaca ve/veya en az 30 dakika spor ), serin duş, güçlü bir kahvaltı ile güne başlamak, gülmek, bardağın dolu tarafını görmek, kişiyi strese karşı daha dirençli yapacaktır.