Related discussions

sahra Discussion started by sahra 14 years ago

Dünya




  • Toprağın anası olan sıcak, kıvamlı çorba: Kimyasal evrimin son aşamaya ulaşması ve biyolojik evrimin başlaması için uygun ortam...




  • Viroyitler ile virüsler: Organik maddeyle canlı yaşam arasındaki geçiş ürünleri mi?




  • Canlılar, ilyarlarca yıl süren bir gelişmenin ardından 600 bin yıl önce Kambriyen Patlaması’yla çeşitlenmişler.




  • İnsanla maymunun ortak atası olan primatlar ise epi topu 70 milyon yıl önce ortaya çıkmışlar.


    br />/li>
    br />li>
    br />p class="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Ve 5 milyon yıl önce başdöndürü bir gelişme: Önce insansılar, sonra Homo Habilis, Homo Erectus, Homo Neanderthalis ya da Homo Sapiens ve 50 bin, yalnızca 50 bin yıl önce de Homo Sapiens Sapiens: İşte insan!..

    <
    r />br />li> <
    r />br />i> <
    r />br /> class="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">İnsanın çamurdan yaratıldığını anlatan dinsel efsanelerle, dünyanın başlangıcındaki kıvamlı, sıcak bulamaçtan yaratıldığını söyleyen evrime ilişkin bilimsel bulgular arasındaki tek ayrım, evrenin boyutları temelinde fazlaca önemi olmayan bir zaman farkı...

    <<
    r />br />class="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">İnsan

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Daniken’i şaşırtan 10 bin yıl önceki uygarlık patlaması, 600 bin yıl önceki Kambriyen Patlaması gibi, evrim sürecinin doğal bir sonucu olabilir mi?

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Bugün düşünce ürünleri de evrimleşip durduğuna göre, fiziksel evrimi nasıl kimyasal, kimyasal evrimi nasıl biyolojik evrim izlemişse, bunu da düşünsel evrim diye tamınlanabilecek bir süreç izliyor demek değil midir?

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Evrimin, evrensel yasalarla izah edilebilir bir şablonu var... Bütün evrim süreçleri bu şablona uyuyorlar. Ve bu şablon, bu evrenin bir çeşitlilikler, dolasıyla bir olasılıklar evreni olduğunu gösteriyor.

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Evrende hem çoğalmanın hem de çeşitlenmenin yasalarla çizilmiş sınırları olduğu gibi, çoğalma ve çeşitlenme de evreni iki kutuplu hale getiriyor.

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Tepemizde sallanıp duran Demokles kılıcı: Evrim kozmos yönünde olduğu kadar kaos yönünde de ilerleyebilir. Evren yaşlanmaya başladığında, süreç kendiliğinden bu yöne doğru akabilir.

    r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Güneş

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Evren, yaklaşık yüz milyar galaksiyi oluşturan yaklaşık yüz milyar yıldız sisteminden oluşuyor: Yani trilyonlarca gezegen, uydu, vb....

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Önce bir gaz bulutu, sonra yıldız, sonra kızıldev, ardından süpernova, beyazcüce ve karadelik... Güneş’in bir benzeri olan yıldızların da bir ömrü ve bu süreçte geçtikleri birbirine benzer çeşitli aşamalar var.

    r />br />> r />br /> r />br />lass="ecxMsoNormal" style="text-align: justify; margin-left: 60px; margin-right: 60px;">Az bilinen gerçek: Güneş sistemi yalnızca gezegenlerden ibaret değil...          kaynak:Bahar Öcal Düzgören

    r />br />> r />br />>