sahra Discussion started by sahra 14 years ago

Çoğu zaman övmeyen fakat her an eleştirmeye hazır ana-ata, işinize son veren kağıdı uzatan adaletsiz patron, sadakatsiz bir arkadaş; işte bu kişiler, senelerce üstesinden gelemeyeceğimiz acıları, nefretleri bize yükleyebilirler. Onlara karşı kin besleriz, en kötü şeyleri söyleyebiliriz veya söylemek istediğimiz şeyleri sürekli kafamızda planlayarak intikam almak isteriz. Aslında, kendimizi çok iyi hissedebilmenin ve güçlü olmanın tek yolu onlardan intikam almak yerine, "Seni Affediyorum" sözünü sarfedebilmektir. Affetmek hiçbir zaman teslim olmak veya pes etmek değildir. Aksine özgür olmaktır. " Bir kere affettiniz mi, artık sizi inciten kişiye duygusal olarak kelepçelenmekten kurtulursunuz. "Affettiğiniz kişinin onu hakedip haketmediği hiç önemli değil, önemli olan sizin tüm kötü duygulardan özgür olabilmeniz. Eğer affedicilik erdemine sahip olmak istiyorsanız fakat nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız, aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

* Önce sizi inciten küçük olaylardan başlayın. Eksik para veren bir memur veya yolunuzu kesen bir şoför gibi sizi hiddetlendiren yabancıları affetmeniz sizi karşılaşacağınız daha zor olayları affedebilmeniz için hazırlar.


* Olumsuz duyguları zihninizden uzaklaştırın. Kızgınlığınızı veya hayal kırıklığınızı güvendiğiniz bir arkadaşınıza veya danışmana anlatın. Bu şekilde sizi dinlemeleri duygusal olarak size güç katar ve olumsuz duygularınız hafifleyerek daha sonra pişman olacağınız birşeyi söylemeniz veya yapmanız tehlikesini önlemiş olursunuz.



* Meditasyon yapın veya dua edin. Şair Alexander Pope "Hata yapmak insancadır, affetmek ise Tanrısaldır" diye yazmıştır.


* Affetmenin unutmak olduğunu düşünmeyin. Çünkü değildir. Acılarımızı tamamen unutamayız ve unutmamalıyız da. Bu tecrübelerimiz bizi bir daha aynı acıyı yaşamaktan kurtaracaktır ve bizim de başkalarına aynı acıyı yaşatmamızı engelleyecektir.

Affedicilik insana iç huzuru sağlar. Kolaylıkla affedebilen insanlar daha çok gülebilirler, daha huzurludurlar. Ve yaydıkları iyi ve güzel duygularla daha sağlıklı yaşarlar.

Reader's Digest'ten