Related discussions

spiritual Discussion started by spiritual 14 years ago

Tanrı

Tanrı hiç bir şeye benzetilemez ve hiç bir şeyle kıyaslanamaz.  Çünki benzetme ve kıyaslama kabul eden her şey, başka şeylerdeki bazı özellikleri taşımadığı için eksiktir. Oysa Tanrı, sadece kendisine benzer. O, O'dur.

Bundan dolayı, Tanrı isim ve sıfata muhtaç değildir. O Mutlak Kudret sahibidir. Sıfatlar eşyayı  ve insanı göreceli olarak tarif ettiğinden, Yaradan için değil, yaratılanlar için kullanılabilirler.

Tanrı hiç bir şeyden etkilenmez ve değişmez. Bütün yaratıklar O'nun Kanunları'na bağlıdır. Hiç bir varlıkta O'ndan bir zerre yoktur ki, bunların toplamı Tanrı etsin. Tanrı mutlak sükunet, denge, hareketsizlik ve mükemmellik halindedir.

Tanrı'ya ulaşılamaz. Mekan ve zaman dışı olan Tanrı ile varlıkları arasında bir erişilmezlik vardır. Varlık ne yaparsa yapsın, hiç bir vasıtayla, hiç bir zaman O'na kavuşamaz. Tanrı sonsuzluğun yaratıcısıdır. Yaradılış sonsuzdur.

Tanrı insanlarla Kanunları vasıtasıyla irtibattadır. Bütün evrenler ve varlıklar Tanrı'nın koyduğu Kanunlar'la ayakta durur.

Tanrı için tüm varlıklar bir'dir, bütündür ve mükemmeldir. Bir kürenin yüzeyi merkeze nasıl eşit uzaklıktaysa, tüm yaratılanlar da Yaradan için öyledir.

Tanrı anlaşılamaz. İnsan ne kadar gelişirse gelişsin, Tanrı hakkında herhangi bir anlayışa sahip olamaz.  Çünki onda, Tanrı'yı anlamayı sağlayacak bir yetenek yoktur. İnsan ancak kendisini ve tabiatı inceleyip Tanrı'nın koyduğu Kanunları öğrendikçe, O'nun hakkında bazı sezgilere varabilir. Mutlak olan Tanrı'yı Kendinden başka hiç bir varlık anlayamaz.