burak Discussion started by burak 14 years ago

BÜYÜK PiRAMiTTE ÖNEMLi ARAŞTIRMA

1993 yilinin baslarinda, Alman mühendis Rudolf Gantenbrink, Misir Eski Eserler Müdürlügü ile Alman Misir bilim heyetinin çagrilisi olarak, ekibiyle birlikte Kahire'ye geldi. Genç mühendisin amaci, çocuklugundan beri büyük ilgi duydugu Giza piramitlerini, özellikle de "Büyük Piramit" olarak bilinen Khufu piramidini incelemekti. Bu görkemli yapinin içinde yer alan gizemli "hava saftlari"nin açilarini tam olarak ölçmek ve içlerini arastirmak istiyordu Gantenbrink. Bunun için bir de minik robot gelistirmisti.
Ne var ki, Misir Eski Eserler Müfettisi Dr. Zahi Hawass, bu tür bir incelemeye izin verme konusunda hiç de istekli degildi. Ama, baska bir firsat dogdu Gantenbrink'e: Büyük Piramit'in havalandirma sisteminin iyilestirilmesi ve bu yolla içerideki nem oraninin düsürülmesi gerekiyordu ve bu amaçla "hava saftlari"nin kullanilmasi düsünülmüstü. Ne var ki, 65 metreye dek ulasan uzunluklari ve yalnizca 25 santimetrelik çaplariyla bu hava saftlari, içindeki toz ve topraktan ancak marifetli bir mini robot yardimiyla arindirilabilirdi. Bu durum, istedigi arastirmalari yapmasina izin verilmemekle birlikte, Gantenbrink'e çekici bir firsat sunuyordu. Ancak onun robotu bu isi basarabilirdi.

Ilk asamada Gantenbrink ve ekibi, "Upuaut" (Eski Misir dilinde "Yollari Açan" anlaminda) adini verdikleri mini robotla, yukaridaki Kral Odasi'nin saftlarinin temizlenmesi isine giristiler. Bir alt düzeydeki Kraliçe odasinda yer alan saftlar ise Misir Eski Eserler Müdürlügü'nü pek ilgilendirmiyordu. Is basladiktan birkaç gün sonra, Upuaut'un, saft içindeki engebeleri asmakta yetersiz kalabilecegini farkeden Alman mühendis, izin istedi ve çok kisa bir süre sonra "Upuaut II" adini verdigi, daha dengeli, çok daha gelismis bir robotla isinin basina döndü. Kral Odasi'nin saftlarini temizlemekte hiç zorlanmamis ve marifetli robotu bu isi kolayca halletmisti ama Gantenbrink'in akli, Kraliçe Odasi'nin, piramidin dis yüzeyine açilmadan içeride biten esrarengiz saftlarindaydi.
1993 Mart ayinin ikinci yarisinda, görevi bitmek üzereyken, yanindaki Misirli görevli müfettisin gözetimi altinda, istegine ulasti ve Kraliçe Odasi'nin saftlarina Upuaut II'yi yollama olanagi buldu. Bu yeni robotun üzerinde spot isiklar ve bir de degisik yönlere uzaktan kumandayla çevrilebilen video kamera vardi. 21 Mart günü, monitörler Kraliçe Odasi'nin içine kuruldu ve Upuaut II, kuzey saftindan içeri birakildi. Bu saftlar, 1872 yilinda piramitlerde arastirma yapan bir baska merakli mühendis, Waynman Dixon tarafindan kesfedilmisti ve Dixon, kuzey saftini uzunca bir demir çubugu içeri sokarak kontrol etmek istemis, ancak saftin dönemeçlerinden birinde çubuk sikisarak kirilmis, bir parçasi içeride kalmisti. Iste Upuaut II, yüz yirmi yildir orada duran bu demir çubugun görüntülerini kontrol merkezindeki monitörlere yolladi ve dönemeçten yoluna devam istedi. Ne var ki sikisan çubuk, robotu engelliyordu. Bir süre sonra, Gantenbrink, yakin zamanda daha gelismis bir robotla yeniden gelip kuzey saftinin sonuna dek incelemeyi sürdürme karari verdi Upuaut II'yi geri çekti.
Hemen ardindan, bu kez güney saftina yerlestirildi Upuaut II. Misir uzmanlarinin, yapimina baslanip, sonradan vazgeçildigine inandiklari bu saftin uzunlugunun, 15-20 metre oldugu tahmin ediliyordu. Ancak, üzerindeki kamerayla görüntüler yollaya yollaya saftta ilerleyen Upuaut II, gittikçe gidiyordu: 25 metre... 35 metre... 45 metre... Saft devam ediyordu. Sonunda, yaklasik 59 metre dolayinda, robot aniden durmak zorunda kaldi, çünkü önüne bir engel çikmisti. Üzeri zimparalanmis ve parlatilmis kireçtasindan yapilmis, garip bir "kapi"yla bitiyordu saft! Üzerinde, diger yandan takilmis bir kapi kulbunun iki metal çikintisi görülüyordu. Birinin metal ucu kirilmis ve yere düsmüstü!


Monitörler basinda Upuaut'un yolladigi görüntüleri izleyen Gantenbrink, Misirli müfettis ve bütün ekip, nefesleri kesilmis bir halde kapiyi izlediler. Upuaut'un kamerasi, saftin bittigi alani bütünüyle taradi ve "kapi"nin sag alt kösesinde minik bir çatlak oldugunu farketti. Ancak bir kablonun girebilecegi kadar genis bir çatlak.
Durum hemen Dr Zahi Hawass'a ve diger Misir uzmanlarina bildirildi. Heyecan dalga dalga büyüyordu. Basina açiklama yapmakta oldukça isteksiz davranan Hawass ve diger yetkililer, Gantenbrink'in bunu London Times ve The Independent gazetelerine duyurmasina çok sinirlendiler. Alman mühendisin is izni derhal iptal edildi ve piramitler çevresinden uzaklastirildi. Büyük bir bulus gerçeklestirilmisti ama, bunu yapan adam ödüllendirilecegi yerde cezalandiriliyordu.
Izleyen yillarda Gantenbrink, Londra ve Paris'te Ejiptologlara bulgularini anlatan birer konferans sundu ve robotun çektigi görüntüleri gösterdi. Çogu tarihçi ve arkeolog, Upuaut II'nin yüzyilin en büyük bulusunu yaptigini söylüyor ve o "kapi"nin ardinda nelerin bulundugunu merak ediyordu ama Misir'dan hiç ses gelmiyordu. Gantenbrink, bu arada yeni ve çok daha gelismis bir robot yapti ve izin verilmesi halinde tek bir ücret almadan, Misirli yetkililerin gözetimi altinda çalisarak, bir fiberoptik kablo kamerayi çatlaktan içeri sokabilecegini ve muhtemel "gizli oda"nin görüntülerini dünyaya sunabilecegini söyledi ama Misir Eski Eserler Müdürlügü, gerekçe göstermeden bu öneriyi reddetti.


Aradan alti yil geçtikten sonra hala Gantenbrink'in buldugu kapi açilmis degil. Bu durum, Ejiptoloji çevrelerinde son günlerde iyice kizisan tartismalar yaratiyor. Baskilardan bunalan Hawass, 2000'yilina girecegimiz yilbasi gecesinde bu kapinin canli yayin esliginde açilacagi ve görüntülerin tüm dünyaya yollanacagini söylemisti ama mayis ayinda bunun mükün olamayacagini, açilisin ertelendigini duyurdu.
Upuaut ile ilgili ayrintili bilgi, fotograf ve çizimleri Rudolf Gantenbrink'in "Upuaut Project" sitesinde bulabilirsiniz.

Replies
burak
burak Senin de yüreğine sağlık ablacığım 14 years ago
loader
loader
Attachment