Related discussions

yuceltanay53 Discussion started by yuceltanay53 14 years ago

MİLTON MODEL

Milton, psikoloji ve başarı üzerine çalışan insanların elini öpmesi gereken şahıs (biraz cola Turka tarzı bir ifade oldu :) ). Milton, kimsenin ozaman kadar görüpte farketmediği bir şeyi farketmişti. Danışanları ile öyle bir konuşuyorduki sohbet ortasında miltonun karşısındakine şimdi uyuyabilirsin dediğinde şahıs bilinçli bir transa girip miltonun estetik dili ile kendini yeniden buluyordu.
Bunu nasıl mı yapıyordu. Odasını iğneden ipliğe bir sürü ilginç eşyalarla kaplamıştı. Danışanı geldiğinde onunla konuşuyor ve odada danışanın baktığı hangi eşya varsa ona yaklaşarak konuyu hissettirmeden o eşyaya kaydırıyordu daha sonraki bahsedeceğim derslerde kullandığı teknikler ile onu hedefine götürüyordu..

NLP nin kurucuları Richard ve John, onun yeteneğini modelleyip birer strateji şekline sokarak NLPnin temellerini attılar...

Milton model : İletişim kurarken birtakım anlam kaymalarından,belirtisiz fiillerden , göndermelerden, atlamalardan, zihin okumalardan, eksik olgulardan, takılardan ve metaforlardan faydalanarak karşısındaki
kişinin yeteneginde, inanç ve referans noktasında, değerlerinde, kimliğinde ve ruhsal durumlarında değişiklikler
oluşturulması ile ilgili tekniklerdir.

Örnekler:

Belirtisiz fiiller,nesneler veya dolaylı tümleçler kullanmak:
Bir hipnoz sırasında tam ahenk kurmuşken kesinlik bildiren cümleler kullanırsak o anda hipnoza giren kişi o fiili başka bir şekliyle düşüne bileceğinden iç huzursuzluk veya tatminsizlik oluşabilir.
1 ) ..... karşıdaki denizde sırtüstü yüzdüğünü görüyorsun.....
2 ) ..... hayalini süsleyen bir deniz manzarası içerisindeyken kendini denizin suyuna bırakabilirsin ve canının istediği şekillerde yüzerken vücudunun nekadar rahatladığını hissedebilirsin.....

Sizce yukarıdaki iki örnekten hangisi hipnoz altındaki kişiyi kendi halinde olmasına izin verip hipnoza girmesini hızlandırır...

2. örnekte siz sadece bulunabileceği bir ortamdan bahsederken 1. örnekte bulunması gereken bir ortamı kesin ifadelerle anlatıyor.

1. örnekte kişi karşıdaki denizde değilde içdünyasındaki denizde yüzmek isteye bilir ve bu onu daha da rahatlatabilir.

1. örnekte yüzme şekli ortadayken 2. örnekte kişi canının istediği gibi yüzmekle karşıkarşıyadır ve
istediği gibi yüzdüğünden rahatlama fiili ile bağ kurulabilir. Hipnoz esnasında kontrol altına alınmaktan çekinen kişiler için bir özgürlük söz konusudur.

Belirtisiz göndermeler :

yukarıdaki 2. örnekte .... canının istediği şekilde yüzerken nekadar rahatladığını hissedebilirsin.... bölümünde yüzmek ile rahatlamak fiilleri arasında bir bağ kurarak yüzme şekli belli olmadığı halde rahatlamanın şeklide belli
değildir. Buna ramen belirtisiz bir gönderme sözkonusu olduğundan kişi rahatlayacaktır.

Atlama : Bir iletişim esnasında ismin veya nesnenin atlanmasıdır.
1)....cevabını bulmaya çalıştığın şeyi biliyorum....
Örneğinde cümlenin sorunun ne olduğundan bahsedilmemiştir. Kişi boş bırakılan kısmı( atlanan kısmı) iç dünyasına göredoldurup problemlere boğulmadan ve psikoloğuna konudan bahsetmemenin rahatlığıyla özel meselelerin çözümü yolunda ilerleyecektir. Psikolog ta dert dinlemekten kurtulup zamanını çözüme odaklayacaktır ( bu konuya katılmayanlar olabilir ama bir problemin birden fazla çözüm yolu olduğunu matematik dersinden hatırlayabilirsiniz)

semantik yönlendirme ve bağlantı kurma: neden-sonuç ilişkisini kullanarak olmakta olan bir şey ile olmasını istediğiniz birşey arasında bağ kurmak.
1- nefes alıp verişini hissediyor ve gevşiyorsun bazen bu bağlantıları -ken, -nda, -anda gibi eklerde de sağlayabiliriz.
2- sandalyede otururken, tatlı bir uykuya dalabilirsin bazende -tir eki kullanarak zorunluluk hissi ile bağlantı yaptırır.
3- nefes alıp vermeniz sizi daha fazla rahatlatacaktır